Food Detective™ jest testem do samodzielnego wykonania, który możesz wygodnie przeprowadzić we własnym domu lub skorzystać z pomocy dietetyka i przeprowadzić go w Poradni. Nie musisz iść do lekarza ani czekać tygodniami na wyniki badań z laboratorium.
Od dawna wiadomo, że spożywanie niektórych pokarmów może mieć znaczny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne niektórych osób. Ma to jeszcze większe znaczenie w dzisiejszym życiu, w którym spożywamy ogromną ilość przetwarzanych produktów żywnościowych. Ostatnie badania autorstwa Atkinsona i współpracowników pokazały, że istnieje ścisły związek między przeciwciałami swoistymi wobec konkretnych pokarmów (wytwarzanymi przez układ odpornościowy organizmu) a objawami nietolerancji pokarmów. Nietolerancji pokarmowej towarzyszy szereg nieprzyjemnych objawów i wiele przewlekłych zaburzeń.
Objawy nietolerancji pokarmowej często pojawiają się po pewnym czasie od spożycia danego pokarmu. w związku z czym stwierdzenie, który to pokarm lub pokarmy są odpowiedzialne za występujące objawy, może być trudne. Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymu lub nadwrażliwością chemiczną, podczas gdy w innych przypadkach może być reakcja systemu immunologicznego.
Jednym ze sposobów reakcji organizmu na substancje szkodliwe jest wytwarzanie przeciwciał. W normalnych warunkach te przeciwciała łączą się z białkami zawartymi w pokarmach, tworząc kompleksy, które są następnie eliminowane przez układ odpornościowy. Jednakże, jeżeli układ odpornościowy zostanie przeładowany lub przeciążony, wtedy takie kompleksy mogą gromadzić się w takich miejscach, jak stawy lub przewód pokarmowy, wywołując objawy nietolerancji pokarmowej.
Objawy nietolerancji pokarmowej, przykłady:
- Objawy ze strony układu oddechowego: nieżyt nosa, zapalenie zatok i astma
- Objawy ze strony układu mięśniowo-szkieletowego: Zapalenie stawów, bóle stawów, bóle mięśni i osłabienie
- Objawy ze strony układu pokarmowego: wymioty, wzdęcia, skurcze, zatrzymywanie wody, nudności, zaparcia, biegunka, kolka, i problemy z utrzymaniem masy ciała
- Objawy ze strony ośrodkowego układu nerwowego: migrena, ból głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk, zmęczenie i nadmierne pobudzenie
- Objawy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk, swędzenie skóry i inne wysypki
Objawy nietolerancji mogą pojawić się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. W związku z tym wykonanie testu Food Detective™ może ułatwić wskazanie konkretnego pokarmu lub pokarmów powodujących objawy. Dieta nie zawierająca pokarmów stwarzających problemy często wystarczy, aby zapobiec objawom.
Test pokarmowy obejmuje:
- Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
- Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
- Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
- Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
- Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
- Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
- Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.
Źródło: Cambridge Diagnostics
Posiadam certyfikat ukończenia kursu nietolerancji pokarmowej i praktycznego zastosowania testów diagnostycznych. Samodzielnie przeprowadzam testy.
Zainteresowanych zachęcam do przeprowadzenia testu nietolerancji pokarmowej.