Na pewno większość osób słyszało, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Jednak jak się okazuje nie każdy stosuje tą wiedzę w praktyce. Właśnie pierwszy posiłek, ma za zadanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i energii na cały dzień.
Każdy niejadek śniadań ma różne wymówki: „rano nie czuję głodu”, „nie mam czasu”, „wolę dłużej pospać”, „zabiorę jedzenie do pracy”, lub po prostu ma w zwyczaju jeść pierwszy posiłek po południu. Jednak nawyk omijania śniadania może mieć negatywny wpływ na organizm.
Odpowiedzmy sobie na kilka istotnych pytań.
Co dzieje się w organizmie kiedy nie zjemy śniadania?
- Spada stężenie glukozy we krwi, co w dłużej mierze prowadzi do
braku koncentracji, spadku energii
- Następuje uczucie zmęczenia, senność
- Spada nastrój, odczuwamy rozdrażnienie, niepokój
- Spada odporność organizmu
- Mamy często większe zachcianki na niezdrowe słodkie przekąski
Korzyści wynikające z jedzenia śniadania
- Jak już wcześniej wspominałam śniadanie dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii – pod warunkiem, że zawiera odpowiednie produkty spożywcze
- Zjedzenie śniadania, pozwala utrzymać koncentracje w ciągu dnia, dzięki dawce energii z pożywienia, mamy możliwość szybszego uczenia się i zapamiętywania
- Jedzenie śniadań zapobiega tyciu, wspomaga odchudzanie się
- Osoby jedzące śniadanie, nie nadrabiają jedzenia wieczorem
- Śniadanie wspomaga układ odpornościowy, chociażby dostarczenie organizmowi naturalnej witaminy C np. z owoców, może zapobiec infekcjom wirusowym
O której godzinie należy jeść śniadanie?
Najlepiej pierwsze śniadanie jeść do około dwóch godzin po przebudzeniu się, w zależności od trybu życia. Warto postarać się, żeby śniadanie było jedzone codziennie, w miarę możliwości o podobnej porze.
Co warto jeść na śniadanie?
Śniadanie powinno zawierać takie produkty jak:
Warzywa – zarówno świeże jak i mrożone warzywa można wykorzystać do robienia śniadania, warzywa zawierają mnóstwo niezbędnych witamin i składników mineralnych, błonnik pokarmowy, a także fitozwiązki wspomagające odporność organizmu. Warto każdego dnia jeść chociaż 3 porcje warzyw
Owoce – podobnie jak warzywa są źródłem cennych witamin, składników mineralnych i fitozwiązków dostarczają szybkiej energii w postaci naturalnie występujących w nich cukrów.
Orzechy i nasiona – są źródłem m.in. niezbędnych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, a także białka, błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, wapnia oraz żelaza.
Pełnowartościowe białko – do produktów tych zaliczamy jaja, ryby, mięso, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe
Produkty zbożowe – są głównie źródłem błonnika oraz węglowodanów, a także wielu witamin i składników mineralnych, zaliczamy do nich: kasze (gryczaną, jęczmienną, jaglaną, kus kus), ryż, płatki owsiane, pieczywo razowe, pszenne
Ważna jest jakość używanych produktów, należy unikać wysoko przetworzonych wyrobów, na przykład, takich które wystarczy jedynie zaleć wodą typu: zupki chińskie czy gorący kubek, płatków kukurydzianych, czekoladowych, słodkich bułeczek, kupnych ciastek, batoników itp.
Co zrobić jeśli rzeczywiście nie mamy czasu na śniadanie, bo np. zaspaliśmy?
- Przygotowuj śniadanie na wieczór, rano wystarczy je jedynie odgrzać.
- Zabieraj śniadanie do pracy/szkoły, zjedz je w najbliższej możliwej przerwie lub w drodze.
Śniadanie na ciepło w 5 minut
Owsianka błyskawiczna
Płatki owsiane błyskawiczne zalej gorącą wodą, dodaj pokrojonego w plastry banana, łyżeczkę miodu, łyżkę rodzynek i garść orzechów włoskich.
Jajko sadzone z kanapką i pomidorem
Jajko rozbij na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła klarowanego, lekko posól i popieprz. Dwie kromki chleba razowego posmaruj masłem, pokrój pomidora w ćwiartki.
Jaglanka z jabłkiem
Płatki jaglane zalej gorącą wodą, dodaj pokrojone w plasterki jabłko, łyżkę nasion słonecznika, szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu.
Na śniadanie równie dobrze możesz podgrzać wczorajszą zupę z obiadu
A WIĘC JEDZ ŚNIADANIA NA ZDROWIE !